Psihološke radionice i treninzi (za djecu i odrasle)

Psihološke radionice za djecu

Često zaboravljamo kako su i djeca pod stresom: u školi, kod kuće, na raznim aktivnostima, ali i onaj možda najveći stres kreće od vršnjačke grupe, kada ne znaju na koji način se nositi sa nekim situacijama, pa stoga one često eskaliraju i rezultiraju nepoželjnim ponašanjem. Ili s druge strane, dijete ne reaguje i ostane povrijeđeno i usamljeno.

Kroz psihološke radionice cilj je kod polaznika postići:

 • Povećanje samopouzdanja i samosvijesti
 • Poboljšati način komunikacije sa vršnjacima, ali i sa odraslima
 • Naučiti ih samoregulaciji
 • Poboljšati socijalnu komunikaciju
 • Podsticati saradnju i empatiju
 • Naučiti ih da postavljanju i postizanju realisitčnih i pozitivnih ciljeva, te odgovornom donošenju odluka.

Osnovni alati izražavanja na radionicama su crteži, stripovi, igranje uloga, igrice, brainstorming, ispunjavanje kreativnih zadataka i grupne rasprave. Svi materijali potrebni za radionicu biće pripremljeni od strane voditelja.

Radionice se odvijaju unutar vršnjačke grupe, gdje u sigurnom i zabavnom okruženju, djeca mogu naučiti osnovne alate za bolje snalaženje u svakodnevnim situacijama, a kroz ciklus od 8 radionica obuhvatit ćemo slijedeće socijalne i emocionalne vještine:

 • Razvoj samopouzdanja i slike o sebi
 • Izražavanje osjećaja
 • Društvene uloge i utjecaj društva
 • Zauzimanje za sebe (asertivnost)
 • Rješavanje sukoba
 • Odgovorno ponašanje

Radionice će se odvijati u dvije grupe, 3. i 4. razred osnovne škole i 5. i 6.  razred osnovne škole. Jedan ciklus sastoji se od 8 radionica, i održavaće se jedan dan u sedmici u trajanju od 90 minuta. Maksimalan broj polaznika po grupi je šest.
Cijena je 80 KM mjesečno (4 radionice), kompletan ciklust traje 2 mjeseca.

Termini: Početak rada: po formiranju grupe.

 

Autogeni trening

Prvi put u Banjaluci se organizuje Autogeni trening za početnike, koji će kroz stručno vođenje trenera naučiti kako da samostalno praktikuju i koriste benefiti ove relaksacione tehnike. Ova vrsta treninga je naučno dokazana kao tehnika relaksacije i samopomoći, a inspirisana je hipnozom, odnosno stanjem povišene sugestibilnosti i metodom manilpulacije sugestijom.

Autogeni trening je tehnika opuštanja koju je razvio Heinrich Schultz davne 1928. godine, a koja je sve do današnjeg dana postala veoma poznata po svojoj učikovitosti. Tehnika se uz stručnu pomoć i kontinuirano vježbanje lako usvaja, te osoba postaje osposobljena da je izvodi u svim uslovima i za samo nekoliko minuta.

Trening za početnike se izvodi u ležećem položaju , te se uz 6 različitih vježbi, kroz 6 susreta, i ponavljajuće afirmacije postiže relaksacija kroz više dimenzija.

Istraživanja su pokazala da osobe koje su kao djeca praktikovale neki vid relaksacije kao tinejdžeri i kao odrasle osobe se bolje suočavaju sa životnim izazovima, bolje ih riješavaju zbog bolje razvijenog prefrontalnog korteksa, dio mozga koji je odgovoran za trezveno rješavanje problema. Autogeni trening takođe jača imuni sistem!

Autogeni trening pomaže da se lakše nosimo sa stresom i njegovim posljedicama, a pokazao se korisnim u liječenju psihosomatskih smetnji, glavobolja, poteškoća sa spavanjem, visokog pritiska....

Sva prava zadrzana. Web dizajn: IT Expert