Grupe psihološke podrške

Psihološka podrška samohranim roditeljima

Samohrani roditelji susreću se sa različitim problemima, kako ekonomske,tako  socijalne i emocionalne prirode, što često narušava sliku o sebi, dovodi do pada samopouzdanja koje može uzrokovati depresivno stanje koje se dalje projektuje na odnos sa djecom,

Rastanak i odbacivanje u nama bude vrlo neprijatne emocije. Ukoliko nemamo kontrolu nad njima i dozvolimo da nas ponesu bijes, razočarenje i želja za osvetom – ružan kraj je neminovan. No, ukoliko možemo da kontrolišemo neprijatne emocije, pogledamo u sebe i što objektivnije sagledamo šta se dogodilo, moguće je vezu okončati s uzajamnim poštovanjem i dostojanstvom.

Da se iscjelimo nakon raskida, ne pomaže vrijeme, već priroda iskustva, novi uvidi, uviđanje starih grešaka i promjena starih obrazaca koji nisu funkcionisali.

Grupe za podršku omogućavaju njenim učesnicima da, u sigurnoj i podržavajućoj atmosferi, medjusobno podijele iskustva, misli, emocije i kreiraju nova rješenja za postojeće, ali i potencijalne probleme.

Grupna podrška je idealna prilika za redefinisanje odnosa koji imate sami sa sobom, što vodi u novi početak, za koji nikada nije kasno. Ukoliko zavolite sebe i pružite sebi pažnju, brigu i poštovanje koje vam je bilo uskraćeno, počeće da vas privlače ljudi koji zapravo mogu da odgovore na vaše potrebe, a i vi ćete početi da privlačite njih.

Grupu podrške će činiti najviše 6 članova, a termini će biti određeni nakon formiranja grupe.

Savjetovanje će se odvijati kroz 8 seansi sa jednosedmičnim susretima u trajanju od 3 sata.

Podrška odraslim osobama nakon traumatskog gubitka (smrti)

Suočavanje s tugom bez olakšanja I razgovora o traumatskom događaju može imati ozbiljne negativne posljedice za fizičko i mentalno zdravlje.

Iznenadne, nepredviđene smrti

Ove smrti su obično rezultat ubistvasamoubistvaratanesreće ili prirodne katastrofe, u tim slučajevima izbjegavanje može biti naročito istaknuto, a suočavanje izrazito traumatično jer su šok i nevjerica intenzivni.

Nasuprot tome, tokom produženog umiranja ožalošćena osoba ima vremena unaprijed tugovati, tzv. anticipirano tugovanje, shvatajući da je gubitak neizbježan i emocionalno se pripremajući na njega.

Kada osoba doživi nekoliko smrti odjednom ili u brzom slijedu, može doći do preopterećenja tugovanjem. Višestruki gubici prazne resurse suočavanja čak i dobro prilagođenim ljudima, ostavljajući ih emocionalno preplavljenima i nesposobnima da liječe svoju tugu.

Pogrešna uvjerenja kao barijere tugovanja su :

  • Vrijeme liječi sve rane
  • Ako počnem plakati neću nikada prestati
  • Budem li se sjećao, neću moći nastaviti funkcionisati
  • Treba zaboraviti prošlost i krenuti dalje
  • Moram biti “jak” i kontrolisati emocije zbog drugih meni važnih osoba

Grupe za podršku omogućavaju njenim učesnicima da, u sigurnoj i podržavajućoj atmosferi, medjusobno podijele iskustva, suoče se sa gubitkom, reaguju na gubitak, prihvate sadašnjost i investiraju u budućnost i nove odnose.

Grupu podrške će činiti najviše 6 članova, a termini će biti određeni nakon formiranja grupe.

Savjetovanje će se odvijati kroz 8 seansi sa jednosedmičnim susretima u trajanju od 3 sata.

Sva prava zadrzana. Web dizajn: IT Expert